La Síndrome de l’Edifici Malalt

Limpieza industrial

Els edificis malalts produeixen greus trastorns de salut

Fongs, virus, bacteris, espores: una infinitat de diminuts enemics aguaiten a diari i poden provocar greus malalties entre els que treballen en oficines contaminades.

La Síndrome de l’Edifici Malalt, un dels mals de la modernitat, té la seva raó de ser en el deficient manteniment dels conductes d’aire i en la utilització de netejadors amb agressius compostos químics. Prendre consciència de que existeixen és un primer i fonamental pas per combatre’ls.

L’accelerat desenvolupament de la civilització porta amb si efectes no volguts, com el desenvolupament de noves patologies, moltes d’elles en l’àmbit laboral. La Síndrome de l’Edifici Malalt, tal és la denominació que li dóna l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és un d’aquests nous mals que té la seva raó de ser en un deficient manteniment dels llocs de treball, per la mala ventilació, la presència de fongs i bacteris, gasos i productes químics contaminants o un deficient manteniment dels equips de ventilació i aire condicionat.

Aquestes afeccions solen causar problemes passatgers, com marejos, vòmits o mals de cap, però també són els causants de greus afeccions respiratòries i cardíaques entre els que han de romandre moltes hores en aquests àmbits contaminats.

Bona part d’aquests malestars els provoquen bacteris, fongs i partícules que es concentren en aquells sistemes de ventilació que no són higienitzats en forma periòdica o no tenen un manteniment adequat.

Els especialistes van poder determinar que també la concentració desmesurada en l’aire de monòxid de carboni o de diòxid de carboni, juntament amb compostos volàtils orgànics i formaldehid (producte derivat del petroli que intervé en la fabricació de paper), contribueixen a l’aparició de seriosos trastorns respiratoris.

Qualsevol edifici pot esdevenir un perill i per això han de donar-se una combinació de causes determinades, encara que les modernes estructures són generalment les més proclives a emmalaltir i contagiar els seus habitants.

 

Mal començament

El concepte d’edificis malalts va sorgir fa anys arran de l’atac d’un bacteri que va provocar que emmalaltissin més de 200 persones i que en morissin 34 arran d’un congrés que es desenvolupava en un hotel nord-americà.

Els especialistes van descobrir poc després que es tractava d’un bacteri que niava en els conductes d’aire condicionat de l’hotel.

La Legionella, tal és el nom amb què se la va conèixer des de llavors, causa cefalees, irritació als ulls, sequedat de gola, marejos, nàusees i somnolència i, en casos excepcionals com el que va permetre descobrir-la, la mort.

Un document de l’Organització Internacional del Treball (OIT) estableix normes que regulen la renovació d’aire, tant en forma natural com artificial, d’oficines i altres espais on hi hagi gran concentració de treballadors.

S’estableix així que per a una adequada ventilació s’han d’introduir entre 30 i 40 metres cúbics d’aire pur per hora i per persona i segons el clima local.

La majoria dels habitants urbans passa el 90% del dia en interiors, i entre el 15 i 20% dels empleats d’oficines pateixen regulars mals de cap, segons especialistes en higiene ambiental per a l’elaboració d’aquest informe.

Obrir les finestres tampoc és la solució, com es va comprovar en un recent estudi, ja que el monòxid de carboni emanat dels vehicles i transports col·lectius també està esperant la seva oportunitat als carrers.

La invasió invisible

Sens dubte, el mal estat de l’estructura d’aire condicionat és un dels majors factors de risc i principal causant de la Síndrome de l’Edifici Malalt.

Les canonades són un viver de microorganismes, ja que a l’estar a temperatura constant, amb condicions estables de foscor i humitat, resulten en un veritable paradís per a aquests assassins gairebé invisibles.

Quan el sistema es posa en funcionament, la invasió és total: tota l’oficina es converteix en terra presa i els seus ocupants respiren, sense saber-ho, espores, bacteris, virus i més de 28 classes diferents de fongs.

El resultat comença a evidenciar-se amb la inflamació de les mucoses, infecció a les vies respiratòries, conjuntivitis i l’ofec de descompensacions per sequedat de l’aire.

És clar que hi ha perills més grans que tenen a veure amb la disseminació de productes més perillosos i que també formen part de la mateixa estructura de l’edifici, com les fibres d’amiant, la llana de vidre i el mateix ciment, que desprèn polsim.

Buscant solucions

La solució per a aquest rosari de pàl·lides, que en principi només sembla justificar l’actitud d’aquells individus que fan de la vagància la seva filosofia de vida, existeix i és d’aplicació concreta.

El pal·liatiu que aconsellen els especialistes consisteix en una periòdica neteja de filtres i controls de les condicions atmosfèriques (grau d’humitat, temperatura i renovació de l’aire condicionat), com també l’anàlisi de gasos nocius o microorganismes en les canonades.

En l’àmbit local hi ha diverses empreses que es dediquen al manteniment i neteja de conductes d’aire. Una d’elles la neteja automàtica de conductes d’aire.

S’ inspeccionen els conductes monitoritzant el grau de brutícia que hi ha al seu interior i prenent diferents mostres a través del Micro Flora Test.

Ja amb l’avaluació feta, els tècnics penetren novament en el conducte i emprèn el bactericida corresponent a el grau de contaminació que havien mesurat, netejant, sanejant i desodoritzant tot el sistema.

 

Principals contaminants en l’àmbit laboral

Fongs — 33%

Pols transportat per l’aire — el 29%

Humitat baixa — 26%

Bacteris patògens — 10%

Formaldehids — 7%

Fuites de gasos — 5%

Compostos orgànics volàtils — 4%

Humitat alta — 3%

Fibra de vidre — 3%

Ozó — 2%

Altres — 4%

 

Un cop finalitzada la tasca es torna a fer una altra inspecció per assegurar-se si la neteja va ser tot el completa que el cas requereix i prevenir la persistència de focus contaminants que puguin tornar a reiniciar el procés que es combat.

Fora dels tubs de ventilació, també hi ha perill de contaminació per la presència de formaldehid en l’àmbit laboral, substància que està present en la pintura, els desinfectants, la tapisseria, els revestiments, aglomerats i materials sintètics en general.

Els efectes que causa se circumscriuen generalment a les al·lèrgies, les cefalees, nàusees i vòmits.

Existeixen no obstant productes de neteja lliures d’ aldehids i emanacions, la utilització reduiria molt la sèrie de trastorns que provoquen els netejadors tòxics. Solucions, com es veurà, existeixen i d’una variada gamma. És clar que el principal en aquests casos passa pel grau de consciència que es tingui davant el problema. L’àmbit de treball pot esdevenir un diminut zoològic poblat d’una infinitat de petits assassins. És qüestió de prendre precaucions i no obrir-los les portes.

 

 

Font: fitxa tècnica ITEL

 

Potser estaves buscant:

Neteja professional de conductes de ventilació, empresa de neteja industrial, empresa profesional de neteja, importància del manteniment del conducte de l’aire.

 

Compartir: