Neteja i desinfecció hospitalària

Neteja i desinfecció en centres de salut

A l’hospital el risc d’adquisició d’infecció és permanent sent la propagació de la contaminació contínua.
En conseqüència, la descontaminació i l’aplicació de metgesses higièniques han de ser metòdiques, programades i continuades per tal d’evitar l’anomenada infecció hospitalària Nosocomial (és la que es contreu a l’hospital).

Aquesta es pot transmetre tant pels gèrmens dipositats sobre les superfícies com per partícules portadores de bacteris que es troben presents en l’atmosfera.

A la pràctica un sistema de desinfecció ben programat comprèn:

  1. La neteja i descontaminació diària de locals.
  2. Una desinfecció massiva, periòdica o terminal

Neteja: procés per remoure la brutícia adherida a una superfícies i eliminar-la, evitant que serva de suport als microorganismes.

Desinfecció: procés per eliminar microorganismes d’objecte i medi ambient contaminat.

La neteja ha de precedir sempre a la desinfecció, ja que això facilita l’acció dels germicides.

Tècniques generals

La desinfecció és un procés que ha de facilitar resultats momentanis, permetent eliminar o neutralitzar en proporció més o menys important dels microbis presents.

En general l’eficiència d’ella depèn de:

  • Eficàcia de la neteja
  • Temps d’acció del desinfectant
  • Temps d’actuació
  • Tipus de material

En l’actualitat hi ha al mercat una gamma de productes que combinen les dues funcions, sent necessària una única operació.

Tractament de superfícies

La neteja humida és l’única tècnica recomanada, ja que està proscrita la neteja en sec.
Es recomana l’ús del sistema dues galledes “combinant amb el mètode ziga-zaga”. Es disposarà d’un cub amb el desinfectant i un altre amb aigua neta. Es submergeix el pal de fregar en la solució desinfectant i es freguen primer els laterals de l’habitació i després es continua pel centre amb un moviment en ziga-zaga.

Sempre s’aclareix el pal de fregar a la galleda amb aigua, així la solució de desinfectant no contamina i es manté activa durant tota l’operació.
Els productes habituals de desinfecció de superfícies es troben formulats a base d’aldehids, fenols o compostos clorats juntament amb tensioactius que afavoreixen el despreniment de la matèria orgànica.

El mercat disposa d’una àmplia gamma de detergents desinfectants que combinen aquests principis actius:
Productes de caràcter aldehídico i de tipus fenòlic-aldehídico, són adequats per a la desinfecció d’àrees crítiques de l’hospital; quiròfans, cures intensives, sales de cremats, etc.

És aconsellable establir rotacions periòdiques amb tots dos desinfectants per així evitar la creació de capes resistents, tan habituals en aquests centres.
Allà on el grau de contaminació no sigui excessivament alt: habitacions generals, passadissos, etc. S’utilitzaran productes específics, formulats a base d’hipoclorit de sodi i tensioactius. També s’aplicarà en tots els lavabos i s’abocarà una petita quantitat del producte pels desguassos per assolir òptimes condicions higienicosanitàries.

Així mateix, és convenient utilitzar una solució desinfectant mitjançant polvorització sobre totes aquelles superfícies que presentin elevat grau de contaminació com són: carrets auxiliars, taules d’operacions, aparells d’anestèsia, tauletes i armaris d’habitacions, llits, etc.
Per a això utilitzarà desinfectants denominats instantanis, compostos de caràcter alcohòlic i ràpida realització que proporciona un gran poder bactericida.

Desinfecció de superfícies per via atmosfèrica

Juntament amb els mètodes de desinfecció de superfícies per contacte directe i per completar la seva acció, cal efectuar desinfeccions per via aèria. Per a això s’utilitzen aparells especials microdifusors electrotèrmics, que emeten a l’ambient milions de micropartícules que arriben tots els racons, allà on no es pot arribar mitjançant el fregat.

En aquelles ocasions en què els nivells de contaminació han de ser nuls o mínims cal realitzar una desinfecció terminal amb formaldehid a raó de 10 minuts de funcionament de l’aparell per cada 100 m3 del volum del local. El recinte haurà de romandre clausurat durant 6-8 hores.

Per a aquells casos en què no es pot disposar de tant de temps s’utilitzaran desinfectants a base de fenols, que tan sols requereixen de 2 a 3 hores com a temps de recuperació.
Si la recuperació és immediata o bé no es pot desallotjar el local, aconsellem l’ús de productes específics. Utilitzar durant 10 min. per cada 100 m3 per al primer cas i en presència de persones durant 2 min. 100 m3 de volum.

La neteja i desinfecció són la base fonamental per reduir les infeccions hospitalàries.

 

 

Font: fitxa tècnica ITEL

 

Potser estaves buscant:

Empresa de neteja a hospitals, centres de salut i residències, neteja hospitals Barcelona, neteja hospitals Lleida, empresa de neteja i desinfecció professional

Compartir: